Om området

Beliggenhet
Den Norske Skolen befinner seg i Rojales Kommune, 8 km fra middelhavskysten. Kystbyene Guardamar og Torrevieja ligger ca.10 km fra Rojales. De tre kommunene danner en trekant med Rojales som det innenlandske hjørne.
Skolen ligger sentralt, nærområdet er preget av vanlige bolighus og friområder. Det er liten trafikk eller støy i området rundt skolen.

Samarbeidet med Rojales kommune er godt. Det arrangeres spanskkurs for utlendinger både her i Ciudad Quesada og i nærliggende byer. 
Området befinner seg ca. 100 kilometer syd for Benidorm, hvor det også er en norsk skole i kommunen Alfaz del Pi. Praktisk talt rett nordover er det i overkant av 400 km. til Madrid på gode veier. Den norske skolen i Rojales ligger i tettstedet Ciudad Quesada.

Ciudad Quesada
Landsbyen hvor skolen ligger, er en stor og veldrevet urbanisasjon 45 km. syd for Alicante, 10 km fra kysten og 5 km fra sentrum av kommunesenteret Rojales. 

En stor del av innbyggerne kommer fra Nord- Europa, og det bor mange norske familier her. Prisene på leie av bolig er dessverre noe høyere her enn mange andre steder. Urbanisasjonen ligger inne i landet, ca. 10 km fra nærmeste strand.  I Ciudad Quesada finnes det bl.a. flere banker, supermarkeder, restauranter/barer, frisører, lege, apotek, servicekontorer, vannpark, golf- og tennisbaner.

Urbanisasjonene El Limonar, La Siesta, Paraje Natural, La Torreta, Montebello, Atalaya Park, Benimar og San Louis er alle innen ca en mils omkrets fra skolen, og i alle disse urbanisasjonene bor det flere skandinaviske familier. Andre igjen velger å bo i selve Torrevieja, eller lengre sør på Orihuela Costa.
I tillegg til å bosette seg i Ciudad Quesada, har mange nordmenn bosatt seg i nærliggende byer.  Benijofar og Rojales er små spanske landsbyer i nærheten av Ciudad Quesada.

De fleste nordmennene som holder til i området bor i urbanisasjoner rundt byen, eller i urbanisasjoner i nabokommunene.
Det finnes flere norske og nordiske klubber i byen, samt store britiske og tyske miljøer.  Seks til åtte tusen nordmenn har på en eller annen måte tilknytning til Torrevieja.

Torrevieja har ingen tungindustri, og det er dermed svært liten forurensning. To store saltsjøer omkranser byen. De har en rensende effekt på lufta, og er med på å gi området et spesielt gunstig helsemiljø.

Andre byer og urbanisasjoner
Rojales er interessant, med bl.a. en bydel hvor folk bor inne i fjellet. Rojales har også et rikt kulturliv.  Elven Rio Segura renner gjennom Rojales. 

Guardamar har flotte parker, og er en typisk spansk by. Det er marked i byen hver onsdag. Fra Guardamar er det ca. 10 km. til skolen.  Byen ligger like ved havet med flere kilometer lang og flott sandstrand.

Torrevieja har offisielt ca. 82.000 innbyggere (2018) selv om man anslår at det fast bor rundt 120.000 personer i kommunen. Om sommeren mangedobles dette.  Byen ligger ca. 15 kilometer fra skolen. Her er det en flott strandpromenade, utekafeer på rad og rekke, havn, strandmarked, spennende forretninger og badestrender. Saltutvinning og fiske er fortsatt viktige næringer i tillegg til turisme.  Mange nordmenn har valgt å bosette seg i en av de mange urbanisasjonene som ligger rundt Torrevieja. Slike urbanisasjoner teller gjerne 300-400 husstander, og består av bungalower og rekkehus, evt. eneboliger. De fleste urbanisasjonene har ett eller flere svømmebasseng,som beboerne på området har adgang til, samt barer, små butikker, cafeer etc.
Orihuela, Elche, Alicante, Cartagena og Murcia er andre byer som ligger ca. 25 - 45 minutters kjøring fra Rojales. Dette er gamle byer som er rike på kulturminner, og som er verdt å besøke.

Storbyen Valencia Valencia med 807 396 innbyggere (1 355 000 inklusive forstedene) per 2.mai 2021, er hovedstad i provinsen Valencia. Valencia har to offisielle språk,- castellansk (eller det vi kaller spansk) og valenciansk. Fruktdyrking og turisme er de viktigste næringene i Valencia. Delstaten består av tre provinser,- Castellon, Valencia og Alicante.
Skolen ligger lengst sør i Alicante-provinsen, midt på den spanske middelhavskysten, og det er omtrent like langt (ca.700 km.) til både den franske grensen i nordøst og Gibraltar i sydvest. Alicante er også navnet på provinshovedstaden. Den har 337 304 (2021) innbyggere, mens man i stor-Alicante regner med over 750 000 innbyggere. Her ligger også den nærmeste store jernbaneforbindelsen, der du kan ta lynhurtige tog over hele Spania. Eksempelvis tar det raskeste toget deg til Madrid på under to timer. 

Spanske bussforbindelser er godt utbygget og rimelig i pris. For en med norske prisvaner er det også rimelig å leie bil, ihvertfall utenom høysesongen midt på sommeren.

Flyplassen El Altet (rett utenfor Alicante) med mange ruter til og fra Norge, nås med en drøy halvtimes kjøretur fra skolen, og har blitt modernisert og bygget ut betraktelig de siste årene. 

I Murcia ligger også flyplassen Covera, en drøy halvtime sør for Torrevieja, med sesongruter til og fra Norge.

 

Klima
Vi har sannsynligvis det beste klimaet i "fastlandsspania". Klimaet er stabilt og godt med mye sol og varme. Vinteren er mild, men i perioden desember - januar kan det bli en del regn og fuktig vær. Husene er stort sett ikke isolert, så man bør være forberedt på at det om vinteren kan bli kaldere innendørs enn det de fleste er vant med fra Norge.

I februar/ mars starter blomstringen fra mimosatre og mandeltre. Dette kan ha uheldig virkning på de med bjørkepollenallergi. Totalt sett virker likevel klimaet positivt inn på mennesker med bl.a. astma/ allergi, reumatisme og hudsykdommer.

Ren luft og et stabilt godt klima med lite nedbør, er hovedgrunnene til at mange velger å bosette seg i området hele, eller deler av året. Det er flere eksempler som viser at elever etter et kort opphold her har fått bedret sin helsetilstand betraktelig.